11. 05. 2017.

Verdi, Otelo kao crnac, Narodno pozorište, Beogradska opera. Sanja Petrović kao Anastasija Holc ( Anastasiya Holz) sopran, Dragutin Matić, Dušan Plazinić, Adrijan Morar.

                             












BEZ UPEČATLJIVE IMPRESIJE

Verdijev Otello

10. 05. 2017.

Tužno je kada od cele opere, slušane pre izvesnog vremena, ali ne tako davno da se ne bih sećala, ostane u mislima samo scena  poslednjeg čina sa neosnovano nemaštovitim i predugim istovetnim pokretima  premeštanja posteljine  sa jednog kraja kreveta na drugi ???????
Ima li ovo nekog značaja? Ima ! NE SEĆAM SE OPERE.
Večeras..... skoro  isto. SKORO, jer je samo Jago, Dragutin Matić, bio impresivan, upečatljiv, pevački i glumački jako, jako, jako dobar, odličan, kakav je uglavnom. Večeras, po meni, najbolji. Bravo Jago! Bravo Dragutine !
Gošca Sanja Petrović, neguje imidž plavokose, krupnooke uplašene „crvenkapice“ (bez kapice, naravno), ali  joj to nije dobar put, jer ako se usudila da peva Desdemonu, AVAJ, SANJA...... sa tom ulogom se niko ne igra. Nije to bilo tako loše, da bih pisala „opelo“ za njen nastup, ali, ako bi se izolovala 3-4 godine uz DOBROG EVROPSKOG PROFESORA i mukotrpno radila na popravkama i prepravkama  nedostataka koji su jako „čujni“, (a i pomoć logopeda ne bi bila na odmet, da se otkloni to šuštanje u izgovoru) možda bi se taj dramski sopran u povoju i blagim naznakama i razvio, ovako...... prilično diletantsko pevanje..... A materijal za obradu postoji. No, publika nije na izdržavanju kazne, da bi morala da sluša SVE ŠTO JOJ UPRAVA SERVIRA, POD OBJAŠNJENJIM: MLADI, NEAFIRMISANI, DEBITANTI.... a Uprava – DILETANTI. Ili, ponoviću, BEZOBRAZNI. Jer ni večeras, kao ni prošlog puta kada je SANJA gostovala kao ANASTASIJA HOLC, NIGDE !!!!!    NIGDE !!!!! NIGDE !!!!! nije NISTA pisalo o njoj. Ljudi, je li to moguće?????? Jeste, kao što se vidi. Zato ću ja da napišem  par reči o mladoj, haotičnoj pevačici, da se bar nešto zna.
Sanja Petrović, pevačica i sviračica, model i udavača.
Svoj, ne tako loš glas, je poverila gospođi Jasni Šajnović, najvećem diletantu koji je sa svih naših  podijuma proterana i ismejana . Ali, svako bira po svom, ili tuđem ukusu ili preporukama. Sanja svira i klavir,  a pojavljuje se i kao model za venčanice Filomena. Kažem - HAOS. Idite na yuotube.... naći ćete SVAŠTA. Od mene, vama i njoj,  dovoljno.
Otelo, večeras Dušan Plazinić,  nećete verovati, ali pokušajte. Bio je mnogo bolji nego  što je uobičajeno. Iako je u satenskom ogrtaču više ličio na kineskog mandarina, nego na Otela (nije ni crnac, a ni kinez), ipak na samom kraju opere, ... skoro mi je izmamio suze (da li radosnice zbog završetka opere, ili zbog veoma dirljivo odglumljene završne scene.... neka ostane  mala tajna), dakle,  večeras mnogo bolji nego do sada. Nada se ipak pojavila. Da li  zbog  Sanje, li zbog mene..... rebus !
O ostalim pevačima..... nemam želju  da potrošim ni jednu reč. Znate zašto? Zato što je  u SVIM operskim, baletskim, dramskim ili koncertnim delima najveća pažnja data GLAVNIM PROTAGONISTIMA. MELODIJI.  Tako su pisana dela. Najlepše arije, najveći dramski monolozi, ili dijalozi, bravurozni koncerti za klavir, violinu, ili violončelo. Sigurno ne  jurim da bih čula druge violine u klavirskom koncertu.....  Ja operu slušam zbog Amneris, Aide, Toske, Kalafa, Rigoleta..... svakako ne srljam da čujem Floru, Anđelotija, ili Silvana..... niti čeznem za kontrabasima, večerašnjim, jedan falš, drugi  nije. Ko li je? Možda viole?
Gost dirigent, Adrian Morar..... rekoh za njega i prošli put.... ne mora da dolazi. Orkestar mu se raspadao, hor je bio postojano užasan (piše: hor spremila Ana Zorana Brajovic!  Možda je spremila svoju kuću, ali hor nije.) Cela predstava je bila u neskladu između solista, hora i orkestra. 
Dakle, predpostavljajući bar delimično šta me čeka, konačno sam  uradila nešto što sam sebi dugo obećavala. Pronašla sam amajliju koja će me štititi od ovakvih i sličnih predstava. PLJOSKA. Puna ili prazna.... štiti  me. A  čelnici neka razmisle zašto publika na svakoj pauzi i na svakoj predstavi pita momka i devojku koji prodaju pića, IMA LI ALKOHOLA?  Možda većini treba da prežive do kraja?

Laku noć !



O istoj temi, ali iz malo drugačijeg ugla:



Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.