25. 02. 2018.

Beogradska opera, Đuzepe Verdi, Trubadur, Dragutin Matić, Mirjana Matić, Dušan Plazinić, Dragana del Monako, Ivan Tomašev, Ana Zorana Brajović, Piše Laura Miletić






24.02.2018.



Mi-ro, Mi-ro, Mi-ro, Mi-ro….
ili
sa par arija ne postaje se doktorka….

I….. odakle da počnem, a da sačuvam nerve do kraja pisanja?
Od zvanja koje se zove : DIRIGENT
Večeras, A.Z.B…… ali pre nego išta napišem o dotičnoj, moram da napravim digresiju i da napišem nešto što me dugo muči. U Americi, kada se bira predsednik države (čitaj dirigent opere), obavezno se radi anamneza porodice, zdravlja i psihičkog stanja…. a posle … kako bude, u Finskoj pre nego što se iznajmi stan, popunjava se veoma ozbiljna anketa sa veoma detaljnim pitanjima, pa se tek onda ide na razgovor, a do stana…..  samo ako si ispunio sve uslove (da si ZDRAV, tj, normalan, da nemaš hobi koji će smetati okolini……), u Italiji ne možes da živiš u bilo kom kvartu ako si umetnik već tamo gde pripadaš statusno, u MNOGIM zemljama se zna kakva je procedura primanja bilo gde, veoma je važno da si socijalno biće, psihički zdravo i komunikativno, a tek posle dolazi struka na red…… Jedno vreme je i kod nas postojao tzv. lekarski pregled, gde si, između ostalog, išao i kod ČIKE-PSIHE…. Mislim da bi to HITNO trebalo da se vrati  svuda i za sve koji traže posao, a i za zaposlene, povremena kontrola, čovek za čas poludi i ode u aut…. prvo čika Doca, pa posle… boca…. ako treba….
E sad da se vratim na ono pre digresije…..
Pošto je pregled izostao, mi smo večeras dobili HISTERIJU sa njene strane, u svakom smislu te reči. Od tempa koja su ličila na grešku iz doba kada su se slušale gramofonske ploče, pa umesto da se stavi na 45, neko okine na 78….. ko se seća, znaće, ko ne…. nije važno, do lento stanja koja su učinila da pevači izdišu pre nego ih je Bog pozvao da ga posete.
Nikada se ne dešava da pevači prate orkestar. Ali, kod nas je sve već viđeno, pa i večeras, jer su   ti isti pevači  “trčali” za orkestrom koji se raspadao tokom cele predstave i  za rukama koje su sve vreme štrikale kapu za predviđeno zahlađenje….. Dotična  je divljala u tempima, misleći da je Muti, i toliko je zamutila, da je bilo tragikomično…. da dodam da je  “uživala” u arijama, duetima, a naročito tercetu, te je zaboravila na dirigovanje, što se VEOMA čulo, i unela se u visine i bravuroze pevača…. možda je želela da bude pevač, ne znam, ali znam da za nju važi ona stara poslovica: Videla Žaba…… pa nije svako dirigent ako otme štapić i krene da štrika…. Od svih dirigenata BOS…. ovo je nešto najstrašnije što nam se povremeno pojavi ispred orchestra…uz opasku da molim sve ljude dobre volje da doniraju neki dinar kako bi se kupila odgovarajuća garderoba za ovu Pticu Trkačicu, a ne da se pojavljuje na sceni u indijskoj bluzi (uvek istoj, nadam se da je bar povremeno opere), pantalonama koje su veoma tesne i nekakvim prljavim polucipelama ….. SVE SE VIDI…. Dotična je zaboravila gde je i šta radi, na kom se mestu nalazi i kako izgleda…. o dirigovanju rekoh…. UŽAS.
Laknulo mi. Izbacila sam  iz sebe najveću teskobu od malo pre.
Manriko, Dušan Plazinić, Manriko.... ti si RIK’O kao niko ! Prevazišao si  i muflone pred parenje, iako si večeras bio veoma “napaljen” za glumu…. valjda te trgla “sveža krv”… ali zalud. VAI CASA ! VAI CASA ! A tamo se snađi.
Acučena, Dragana del Monako…. Veoma mnogo truda i angažovanja, a rezultat mali. Gluma osrednja, pevanje isto. Dragana nije više u formi da zaseni  na sceni. Dakle…. A evo i spontano prilike da pitam nešto …. Lik stare ciganke…. meni uz naše pevačice, kostime, koreografske kretnje a naročito NE ŠMINKU, enigma. Slepa li je, lepa li je? Mlada li je, stara li je? Luda li je, ili nije? Nikako da odgonetnem ŠTA TREBA DA BUDE! Hajde sve i da prođe, ali ta šminka me izluđuje….. i zašto osoba koja radi taj posao prima platu? Da bi stavila rumenilo i ajlajner pevačicama, a lik… ma ko ga jebe….  neka zamisle staru, prljavu ciganku… ove naše će biti spremne kao za dodelu Oskara….. I šta je briga kako se to radi na SVIM drugim mestima, tj, u svom drugim operskim kućama. Ovde je tako! Žalosno…..
Ferando, Ivan Tomašev, odličan, ali ne sasvim u svom elementu, (zanemarite ovu moju opasku) a i kako bi, uz onakvo vođenje opere. Ipak, to je samo moj utisak, jer znam i najbolje od najboljeg izvođenja ovog divnog lika  koga samo Tomašev sjajno i peva i glumi. Hvala Ti Ivane.
Grof Luna, Dragutin Matić… prva dva čina uspavan, inertan i intonativno veoma nestabilan. Zašto? Druga dva čina…. druga slika, zvuk i gluma. Ali…. JA NE ŽELIM takvo uigravanje i čekanje da se seti da treba da da sve od sebe…. Umor, neraspoloženje, šta god… nije  fer prema publici.  Iako je skoro uvek sjajan, iako znamo da nije svaki dan Badnji dan… ovo je, ipak, OPERA, a ne svakodnevica, pa  očekujem od Dragutina uvek maximum. Mnogo? Ne! Nadam se da se ovo  više neće dešavati….
Leonora, Mirjana Matić, devojka koja se usudila da “doktorira” uz ulogu Leonore…. Hrabro, veoma hrabro. A da li je i pametno…. procenite. Komisija je bila svuda po operi, spremna da sluša.
Iako je bila veoma sigurna na sceni, sa kompletno naučenom ulogom (to se i traži i očekuje od onih koji polažu ispit, nije važno kog stepena), Mirjana je još uvek daleko od ovih pravih operskih dasaka. Ako neko dođe do tog zvanja, onda se očekuje da bude PEVAČ, a ne neko ko polaže ispit. Ogromna je razlika….. Iako je povremeno imala odlične delove, celokupan utisak je, meni lično, veoma šaren. Izjednačeni registri, lepa pijana, odlične, ali samo neke,  bravurozne deonice na kojima bi SVE naše PRIMADONE mogle da joj pozavide, solidna gluma….. Sa druge strane, povremeno izuzetno oštar i nekontrolisan glas, davanje akcenta na visinama…. (pa nije opera samo  “pući”  tri visoka Ce),  nedostatak daha i završeci fraza kao odsečeni nožem…. Uglavnom…. Mirjana još nije za ovu scenu. Ima tu još mnogo posla, iako će zvanjem da parira mnogima. Jedino ne sme da zaboravi da nikada, nikada i nigde NE PEVA PAPIR, VEĆ PEVAČ SA GLASOM!!!!!
Beše tu i jedan užasan skočimiš u ulozi Ines, mučena Jovana Belić. Mlada, a već tatjana…. Gospode, smiluj nam se. Smiluj nam se i u “slučaju” starog ciganina, Gligorića. Vidim ja, mučiće nas on još dugo. Kao i njegova sabraća iz muškog hora. Ali neka znaju….. SRAM IH BILO.
Ruiz (Darko Đorđević)  i glasnik (Siniša Radin)…prelazna oceana.
Ceo hor…. Nula. Cela predstava….. Nula.
Utisak…. Jedva dočekah kraj, a na kraju…. cirkus, kao na stadionu.
Ovacije, aplauzi kao da smo u MET-u, i poneko zviždanje upuceno onima koji su to i zaslužili. Kada bi bilo više zviždanja, kome treba, i više  aplauza, kome treba, a ne svima isto, možda bi se neko i zamislio…. Ovako….. Idemo dalje. Sreda. Molim se. Za sebe.
P.S. Nisam videla Janka. Sedela sam mu iznad glave (čitaj druga galerija) te ga nisam uočila. Odmorih se bar od njega, bar večeras.
I sačuvah nerve, nekako. 



Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.