26. 02. 2017.

"Moć sudbine" Đuzepe Verdi. Beogradska opera, Narodno pozorište, Jasmina Trumbetaš Petrović, sopran, Miodrag D. Jovanović, Ivan Tomašev, Nebojša Babić, Jadranka Jovanović, Dejan Maksimović
















Moć sudbine ili moć prodavanja magle ?

Bila je ovo utakmica treće lige….
25. 02. 2017.

Rezultat 3:3…..u prevodu, troje odličnih, troje užasnih,.. ostatak, koliko je  bitan, bio je jadan, ali će dobiti opomenu.
Odakle da počnem? Od ugrabljenog viskija nakon predstave, da se smirim. Ali, nije taj jedan viski  ništa učinio, a drugog nije bilo, popili neki minorni likovi, koji su došli u prvom naletu,,.. ali sa JAKIM komentarima. Gospode, oprosti im.....
Nemam snage da ulazim u detalje, iako bi mogao da se napiše traktat. Kraća verzija je primerenija.
Jasmina Trumbetaš, večeras Leonora, iako sam  sinoć, a i unazad par godina, bila opravdano  skeptična u vezi njenih uloga….. večeras je BLISTALA. U svakom smislu. Pevačkom, glumačkom, u doživljaju,  predanosti,….. BRAVO !!!!!!! Jako bih volela da ovako sjajno bude STALNO, jer bismo onda  imali još jednog soprana, kome se radujemo. Jasmina, ne posustaj, ima  publike koja te voli, ali samo ovakvu. A meni je drago da sam pogrešila u prognozi.  Dakle, čuda su  moguća, a naročito kod nas, pa ko izdrži i ne lipše,.. sledi mu zelena trava.
Ivan Tomašev, Guardiano,.. postojano odličan, ubedljiv u svojoj ulozi, i pevački i glumački,  zapravo znatno odskače od ostalih  protagonista, jer se “čuje i vidi” drugi, pravi način  profesionalne posvećenosti operi i ljubav prema istoj. Topao, a moćan  glas, odlična tehnika, zavidan dah, fraze,.. sve.  Bravo!..  Samo nam te je  malo!
Nebojša Babić! Fra Melitone.   GLAS!  GLUMA!  SVE!  OVACIJE.  BRAVO !
Ali, u ovoj operskoj kući nema mesta za njega,….  ahahahahhahaahahaha….. koja farsa. Koje ludilo upravničkih ujdurmi..  Pa kako UPRAVU nije sramota da  lik, koji nije glavni, ali jeste važan, dobije NAJVEĆI APLAUZ NA OTVORENOJ SCENI….. veći od svih….. a, da ponovim, nema mesta za njega,.. Slatki ste, u prvoj loži, samo za premijeru, u odelu….
Ali zato ostali _______ zaostali, pokvariše veče, operu, doživljaj. Svaka im čast. Ali imaju podršku. Sa prve galerije desno. I iz “rupe”, tj, “ jame”. Ko drugome jamu kopa, ahahahhaahaahha…… dakle, dalje od RUPE, ili JAME.
Iako sam u mometnu, kada se Baba Jaca bacila na kolena i “otklizala “ do rupe, bila ushićena, misleći da će i da se baci u nju, (ko drugome……), mojoj radosti je brzo došao kraj i  uleteo HOROR!
Iznemogla u svemu, da potvrdimo   déjà vu…. Jadranku Jovanovic MORA da bude sramota ! Što  se kreće scenom na kojoj ljudi PEVAJU, a ona ŠTUCA, TRZA, mlati korbačem u prazno,  obučena u crveni triko ukrotitelja slonova,  “zapišava” daske (diže nogu kao kuče kod drveta), svaki put kada ima POLA OKTAVE (od najavljenih dve ipo, osta samo pola, a od  pola - pola ) jer nema ideju šta da radi, sem da, na početku, izigrava bajatu "ribu" u čizmama, a u sledećem činu razuzdanu!!! gejšu među ratnicima ????? A tu se reditelj tek pokazao kao protuva koja je maznula lovu i otišla. O njenom  “pevanju” nema govora, čuli smo neko kratkotrajno krkljanje, poneki neartikulisani vrisak i naravno, sve vreme opsednutost izgledom. Prošlo joj je vreme da se povuče sa scene kao “omiljena”, dozvoliće sebi da bude ismejana……  Koliko mozga, toliko blama.
Dejan Maksimović i Miodrag. D. Jovanović….. Glavne role.  Predivne. Postale su nam omražene. HVALA NA MALTRETIRANJU ! Duplom, u duetu, zavijanje na nivou. Uz njih, ćosavi Tarzan, pustene slinave plave kose, zaboravio  ulogu,  misleći da ima lijanu, riče nešto nerazumno. Gospodo….   Sledeci put vas izbegavam. Moram da se čuvam. 
O kostimima i režiji….. Mislim da su svi šizofreni. Papazjanija od kostima, izmešane epohe, uloge, radnja, ….. ludilo za psihijatriju.
Nije ni čudo što su nam pevači ovakvi…..  kada sve ovo trpe.
Ali, kao što rekoh, čuda su moguća, pa ja hvalim harfu, klarinet i violončelo….. bili su više nego uobičajeno dobri. Dakle, mogu i oni, ali samo kada hoće. U prevodu, daj šta daš, makar ponekad.
Rezime….. ni viski, ni šnicle, ni sir, ni vino….. ne pomažu…. ovo je postojano, moje viđenje.
Do sledeće predstave.

Čuvajmo se .

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.