12. 02. 2017.

"Trubadur" Đuzepe Verdi, Beogradska opera, Dejan Savić, Dragutin Matić, Janko Sinadinović. Nataša Jović Trivić, mezzosopran, Jasmina Trumbetaš Petrović, sopšran, Dragoljub Bajić.





Voglio una donna !!!!! Voglio Leonora !!!!!

 11. 02. 2017.

Kad  zadovoljna Vlast  ubaci mrvu POLETA !
A publika ne prepozna . Ni Vlast, ni Polet !
Trubadur bez Leonore? Može.
Pravim ljubiteljima umetnosti,  naš operski ansambl    priušti  večeras poprilično zadovoljstvo, na NAŠEM NIVOU, jasno,…i….dobismo POLETNOG DIRIGENTA  ( do sada uglavnom nezainteresovanog i mrtvog) koji nam je podario   jednu VEOMA ENERGIČNU I SASVIM SOLIDNU OPERSKU PREDSTAVU !!!!.... Retkost……
“Il Trovatore”  !!!  OOH LA LA !!!!!
 Možda se meni to učinilo kao KORAK OD SEDAM MILJA, jer smo u prethodnih nekoliko  predstava imali  razne ŠOKOVE.  Zapravo, direkcija Opere nam održava  park u kome preovladavaju klackalice. Malo gore, malo dole (u prevodu: nekada dobro, nekada lose). Tako imamo kondicije za svu akrobatiku koju nam serviraju. Neka, kalimo se.
Ali, Večeras, Pomak…. svaka čast. E sad, što to nije trajalo do kraja….. ima vremena…. kako godine  VLASTELINSTVA  budu išle, tako će i predstave da nam napreduju,  ali samo  kada ovaj dirigent ne bude za istim pultom. Ahhhhhh, pisanije o dirigentima je  u najavi,  te zato  pišem o večerašnjem Il Trovatore J !
Za mene je ovo bila jedna zdrava “MUŠKA” predstava. Sa manjim nedostacima, ali neću da kvarim zadovojstvo koje sam osetila tokom cele predstave.
Počeli su nadahnuto, razigrano, odlično. Prva dva čina u istom raspoloženju. Treci i četvrti, lagano posustajanje, ali ništa strašno.
Strašna su bila dva “glasa”….Tatjana Mitic i Predrag Gligoric. Preblaga je ta reč za njeno neizdrživo  “ljuljanje” i njegovo krkljanje. HOROR. Toliko o njima.
Bajic kao Ferando je počeo konačno da napreduje i da ozbiljnije prilazi ulogama. Osetno bolji (pevački) nego do sada, ali nista više od toga. Samo bolji.  Zato je glumački je bio  ubedljiv, držao je, uz kolege, predstavu skoro do kraja.
Janko kao Manriko je bio najslabija “karika”, iako je uloga glavna, u ovom muškom trilingu. Pevanje na silu, pucanje glasa, ali  dobre visine. Ipak,  nije uloga samo ispucati par visokih tonova, a sve ostalo, kao što rekoh u jednom od prethodnih pisanja o njemu, “dole nista, gore svašta”. I dalje je tako. Ili VD, ili tenor, kod Janka oba ne idu. A ni kod publike.
DRAGUTIN MATIC, Grof Luna, BARITON ! Baritončina. Iako ni on nije bio sasvim besprekoran, jedino smo od njega doživeli EMOCIJE. Od divnih “pijano” fraza, do volumena koji dugo nisam čula. Odlična tehnika, gluma, osećanja, prikaz onoga šte je Verdi zamislio u toj ulozi. A glas … za uživanje. Bravo !!!!!!
Nataša Jović Trivić kao Acučena, večeras je bila posebno inspirisana. Odlična, (sem  u najvišim tonovima) ali je to vešto prikrila, a to je sposobnost koja mora da se pohvali, jer i to treba umeti. Yrlo  sugestivna, upečatljiva, dirljiva.

Dakle, uživali smo u jednoj celini punoj energije, radosti, naboja. Bez Leonore. Takva kakva je bila večeras,ne treba nam. I ovako je bilo  jako dobro.



O istoj temi, ali iz drugog ugla:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.