02. 12. 2016.

Narodno pozorište. Od Platona do “umetničkih” poltrona! Alexander Sinchuk.







Od Platona do “umetničkih” poltrona!

Od Platona do “umetničkih” poltrona !
Alexander, divan mladi pijanista, NAJPOŠTENIJE, sa prefinjenim zvukom, besprekornom lakoćom sviranja i tehnikom, odsvirao je veoma zahtevan program, izuzetno popularan, a samim tim i podložan raznim viđenjima i komentarima onih koji su došli da uživaju. Ulaznice su bile besplatne. Svaka čast Umetniku i organzatoru na ovom divnom POKLONU, jer je sala u Narodnom Pozorištu bila puna ljubitelja ovakvih dogadjanja, a koji sebi ne mogu da priušte i da odu na svaki koncert koji ih zanima. Ali, da se vratim suštini.
“Platon utvrđuje da se pouzdano znanje može postići, ali ono nije isto što i čulno opažanje, koje je relativno, promenljivo. Od Heraklita prihvata stav da su predmeti čulnog opažanja nestalni i da se nalaze u procesu stalne promene, stalnog nastajanja. Zato oni i ne mogu biti predmet istinskog saznanja.”
Tu smo !....Dobili smo sve što treba, ZAISTA, ali nam je čulnost ostala neispunjena. Sala?, Pliš? Klavir? Ne ! Samo su doživljaji različiti. Meni je nedostajala DUŠA, LUDOST, KRV, SATIRANJE, ODLAZAK VAN TAKTOVA.
Da li Alexander išta zna o Mefistu?  Ne !  Mefisto je DEMON !!!!!!  Alexander je tako daleko od Demona, on je “samo” sve to veoma TAČNO odsvirao…..Zna li Alexander išta o “rastajanju duše” ? Ne ! O prokletstvu ili blagodeti života i smrti, o ljubavi, pijanstvu, sunovratu na dno života i ponovnom uzdizanju???? Ne ! On je divan pijanista, prefinjenog tona, besprekorne tehnike, intelektualnog poimanja istorije muzike, ispoštovanog notnog teksta i agogike……ali bez EMOCIJA I MUDA ! A svi oko mene -oduševljeni, poltronski, da ih ne čuje neko da drugačije misle, objašnjavaju šta je dobro, kako je tehnika na zavidnom nivou, ton u pianu divan….kako je sve precizno……PALAMUDNJAVA ! …..I onda čujem dva gotovo identična  komentara, jedan od jedne veoma mlade, ali nesvakidašnje talentovane devojke, drugi od jednog izuzetno sofisticiranog i probirljivog, u muzičkom smislu, momka : “Ej, super je. Ali me nije “dirnuo”. Odoh na bus…”  .......Dovoljno?
A slušala sam i  znam i one unikatne, koji sve to imaju…..

..."many many hours of academic hard work is the secret. Find inspiration after 8 hours of work like Picasso. First you have to be a servant...then comes the rest.
Sacrifice is the key..." I.Pogorelich.....



.



O istoj temi, ali iz drugog ugla:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.