22. 10. 2017.

Verdi, Nabuko, tj. NapUko, Beogradska Opera, Nikola Mijailovic, Sanja Kerkez, Ivan Tomasev, Aleksandra Angelov, Aleksandar Dojkovic,Djordje Pavlovic...























NABUKO
sa
PEDESET NIJANSI DIVE
ili
Nabuko kao NaPuko


Može…. naravno da može. Nabuko je predstava koja  ima potencijal da bude veoma solidna. Nažalost,  nikada u celini, ali ako se napravi dobra kombinacija pevača i dirigenta… može. Večeras…. pata karte. Ali samo zato jer je  dvoje odličnih  prevagnulo nad ostalima….. I napravila se , koliko-toliko ravnoteža .
Idemo redom. Uvertira, kao i na dalje vođenje orkestra, uz dirigenta Đordja Pavlovića…..  Dokaz kako nije svako DIRIGENT ni po rođenju, ni po školovanju. Jedna histerična ujdurma, sa PRAVIM tempima, ali AVAJ!!!! Tempo  bez ikakve dinamike ili logičnog sleda muzike nije dovoljan radi ushićenja…. gde je tu osećaj osluškivanja solista i njihovog disanja, fraze, atmosphere i svega što je neophodno da dirigent uoči….  Zato  smo dobili vašarski utisak kroz zvuk, a o raspadanju orchestra, neusaglašenom slušanju onih “iza bine” i ovih u “rupi”…. pitajte  tzv. Dirigenta, možda će moći da izmisli neki izgovor…. ali neće vredeti. U dve reči…. ovo nije drigent, već statua koja maše prateći, koliko ume, partituru, a ne CEO ANSAMBL… Solistima i jedno veliko bravo i sućut, ma kakvi bili,  uz ovog neukog krajputaša,.… Žalosno. A da dodam kako  MU se član orkestra (drugi pult drugih violina) sve vreme, zajedno sa “pult” koleginicom (koja izgleda  kao da je posla na tuširanje)…. Smejao i smejao na neku internu nebulozu… ali SVI IZ  RUPE zaboravljaju da ih publika VIDI, a dirigent je toliko opsednut okretanjem nota, da ništa drugo sem nota i ne vidi, a i ne čuje….  eto, da dodam…. engleski rog (kao da duva u kravlji ) i Abigaila…..?????? Pa ko će da reaguje da se  to dovede u red?  Možda Djole očekuje da mu Abigaila pomogne i  skoči u orksetar i najebe se majke rogu? Ljudi….. gde ste?
Hor Jevreja ? Večeras hor ratnika, hor obesnih, a ne unesrećenih…. Promašaj do bola. Samo puko dranje. A očaj koji bi trebalo da čujemo i vidimo u njihovom jadu i molbama…. Ostaviše nama. Mi ionako očajavamo zbog  divno komponovanog dela….. a dobismo gromoglasno urlanje. Đole je promašio po drugi put. Ne mora više, neka radi nešto drugo…. npr. neka  se bavi nečim što će da ga otrgne iz letargije… ali ne dirigovanjem.
Zaharia, Ivan Tomašev…… BLISTAV !!!!! Najbolji do sada. Iako  sam mislila da  ne može da bude  bolji nego što je do sada bio, pogrešila sam. Može, i to je dokazao večeras. Jedan sugestivan lik, fantastično otpevan i prikazan. Dobili smo predivne fraze, duge i ispevane, bravurozni momenti dovedeni su skoro do perfekcije, dinamika kroz osećanja, gluma….SVE ! Bravo za Ivana, BRAVO !!!!!

Ismail, Aleksandar Dojkovic se OSILIO. Osilio u dranju. I sram ga bilo. Dere se gde god stigne, stenje, izdiše, kuka….. a kada ga opkole ratnici, on u krugu čuči  ….. imaš sliku nemaš ton. Šta će nam to ! Ovo nije pantomima. Ovo je opera.  Jadnik, očito je pogrešio profesiju. Ali to me još više razljuti, jer ja NEĆU da slušam TO. Ali, ako želim da čujem neke pevače, moram   njega da istrpim u paketu. Moj izbor, ali zato  je  moj izbor i pravo da pišem o tome. Njemu nije mesto  u solistima, NIKAKO...   Publika  mu se smeje… a počeće i glasno da negoduje, samo je pitanje vremena.

Fenena, Aleksandra Angelov….. nabeđeni mezzosopran. Mučno pevanje, AJDE nekako i da progutam…. ali KRAJPUTAŠKO STAJANJE kao vid glume, a to je  u svakoj ulozi koju ima…. NEDOPUSTIVO!!!!. Kao unesrećena . Stoji i zapeva, eventualno mrdne malo,  koliko da ne dobije grč u nozi. Zna li ONA šta je opera i šta treba, sem pevanja, da se tu RADI ?
Abigaila, Sanja Kerkez……BRAVO!!!!!!! Konačno, posle one Norme koja nikako nije za nju….. BRAVO!!!!! Napisah na početku… MOŽE. To se odnosilo baš na Sanju. Odlična, sugestivna, i ratoborna  i očajna i uplašena i nežna … dinamika shodno  radnji….. PIANO koji se  u našoj operi skoro nikada ne čuje, sem kada Sanja peva…… TO je TO! To je SANJA! Pedeset nijansi jedne DIVE. Ali mi ne želimo te nijanse, već samo nijansu  BLJEŠTAVOSTI  koju ima.

Nabuko, Nikola Mijailovic….. profesor. Sve više professor, sve više NapUko,  sve manje pevač. Iako je ovo večeras bilo MNOGO, MNOGO, bolje od  onog nesretnog Onjegina….. i ovde imam , ahahahhaha, zamerke. Pa mi smo u OPERI, ne u školi. Profesionalizam, pevački….  Dakle, pevanje, manje-više solidno, koliko je njemu u ovom trenutku od Boga dato, ako zanemarimo “šlajm” koji se provlačio celo veče,. Glas oduvek nedorađen i nezavršen u školovanju, jer je ostao delimično sirov….  I to se sve više čuje. Pevač koji “hvata“ na prirodno pevanje….. ali ovo je OPERA, ne kafana. Tehnika….. imam utisak da se samo povremeno podsetio šta i kako treba… Gluma… skoro i da je nema…. sem u nekim delovima, ali je više infantilna nego proučena. Pitam se…. kako izgleda čas kod ovog profesora, kada  i nije baš  ni u pevačkoj, ni u glumačkoj formi. Čemu uči studente….? Da se razumemo…. To što  nigde nije “kiksnuo” i što je dočekao kraj predstave bez frke…. ne znači  da je dovoljno. To je samo baza. A nadogradnja???????  Daleko je od toga. Veoma daleko. Na žalost.   Zar tako mlad, a već ima amneziju? Može li da se seti svojih dobrih nastupa u velikim evropskim operskim kućama? Trebalo bi! A njegovih studenata večeras ? Po neko,… ili niko…. Toliko.
I za kraj, jedno pitanje? Zašto sobarice, glasnici, savetnici, potrčci, sestre, služavke i ostale sporedne uloge uvek dobiju oni koji, kada se oglase….. UPLAŠE ME!!!!! Čemu vriska jedne Tatjane Mitić, ili neotesano dranje  Danila Stošića?  Zar nemate na spisku onih koji primaju platu i neke druge? Pa dajte i njima šansu da se deru, ne samo ovi…. Budite fer…. Ovo je Opera…. ne sivilo u pedeset nijansi…..




O istoj temi, ali iz drugog ugla:


.
.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.