16. 03. 2017.

Goli "Pajaci" Leonkavala, Beogradska opera, Narodno pozorište, Lari Njulend, Janko Sinadinović, Aleksandra Stamenković Garsija, Aleksa Vasić, Vladimir Andrić.




















Usamljeni i ogoljeni “PAJACI” 

Sa pauzom???? Da se zavara malobrojna publika kako je to celovečernja opera,... ahahahahahahah…..

No,Pagliaccio non son……


Nastupiše Prvaci. Uz gosta dirigenta „mrtvaci“, a zapravo, svi kao osrednji đaci.
Ipak,... publika malobrojna. A to je sreća. Ogromna. Da ne čuju ljudi ono što nije za slušanje, da ne vide ono što nije za gledanje.   
Živo me zanima ko je došao na ovako ishtrene i nerealne ideje da jednu ozbiljnu, zahtevnu i tešku ulogu Tonija u „Pajacima,“ poveri neukom,  nezrelom i neubedljivom „đačiću“ Aleksi Vasic? Čemu to? Kao osveta, inat, ili bezobrazluk? Prema kome? Zašto?  Vasiću je, za sada, krajnji domet „Đani Skiki“,... ni ton više. Opera nije dečija radionica, gde  se deca igraju lekara i učitelja, pevača i slikara.....
Isto je i sa likom Nede. Aleksandra Stamenković Garsija.  Neko se zabavlja, očito..... Zna li iko od MOĆNIKA koji su joj dodelili tu rolu, šta to znači? Ko to može da peva ? Ili se igramo opere?  Gospođi... ne mogu da definišem lik,... ali i ovog puta ista, kao i u prethodnoj roli Mikaele u operi Karmen,... neubedljiva, svijena, nemaštovita, bez ikakve glume, tankog glasa, bleda. I? Ništa.
Silvio? Usnuli Silvio? Sve vreme kao tek probuđen. Izgužvan, haotičan, nesiguran,... nikakav. Vladimir Andrić.
Kanio...... šta reći, a ne ponoviti  opaske iz prethodnih pisanja, a što je i razumljivo, jer  se ništa ne menja,.... kao u bari. Janko Sinadinović.... solidan glasovno, solidan glumački, daje sve od sebe, ali...... to nije ono što zahteva uloga.

Dirigent?  „Nova metla  bolje čisti“, ali to ne beše slučaj večeras, iako je Lari Njulend (nemam živaca da budem korektna,  a i nije vredno mog  pisanja, da navedem  ime u originalu, kada je sve otužno i sramno) uspeo je da osmisli uvertiru i neke delove opere, kao sasvim muzički dobre i zanimljive, bar za ovaj orkestar koji neće da unese novine, sem kada dođe  stranac. Ali zato je vremešni čikica u skladu sa godinama  imao SVOJ tempo opere. Ili je bio u dogovoru sa upravom da odugovlači predstavu, jer je ostala „sama“, i još uz dodatu pauzu koja u ovoj operi ne postoji, dobismo beskrajno opersko crevo. Ipak, bilo je i tužno i jadno a i  smešno, jer.... La commedia e finita.... per me.... per stasera....


O istoj temi, ali iz drugog ugla:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.