02. 03. 2017.

Ujed iz srca opere, Karmen, Žorž Bize, Beogradska Opera, Narodno pozorište, Jadranka Jovanović, mecosopran, Bing Bing Wang, Voren Mok, Nevena Matić, Ljubica Vraneš, Aleksandar Stamatović,...





UJED IZ SRCA OPERE!!!

NAMETNUT I UPORAN!!!

SERIJAL PROMAŠAJA SE NASTAVLJA!!!

1. mart 2017.


Jedno veče sa dva gosta,..  za mene, DOSTA !
Neću mnogo da žvrljam,  jer nemam o čemu…  sve je…  slično.
Ali, ako me  podstakne inspiracija…
Tenor… Gost, Iz Kine… uglavnom  menadžer, ili professor u poslednje vreme, podnošljiv, sa tendencijom starog (pa i on je tu negde) prevoznog sredstva, voza…. ali me baš briga što mu treba dva sata da se aktivira… pa i tada  je bio pevački mlak… trudio se, iako  je to  neka leva klasa pevača…. malo bolji od naših, ali to nije merilo. (o tome samo koji red niže )
Sopran?????  DILETANT 100%   Bez oprostaja! Da uđem u kratku analizu, hajde, radi znatiželjnika. Onih koji  jedva čekaju da čuju i  onih koji neće da ČUJU šta se realno dešava na sceni.
Devojka ima jedan veoma labilan glas….  čudnu boju, i nikakvu tehniku. Čas ima vibrato, čas nema…. Dah?  Oh , uh,  ih, eh…. pa kako joj se ćefne, uglavnom  kad joj ponestane, udahne, nema veze što kida frazu….. ko to u beogradskoj operi razume, čim su je pozvali, i ne samo nju, već i njega, a i sve prethodne? Zar niko nije preslušao njenih par mizernih snimaka na youtube? Ali nije to u pitanju, već usluga za uslugu…. znamo to već. Tako sam došla do spontanog zaključka da skoro svi dosadašnji, a naročito budući gosti, zapravo, ne mogu da budu KVALITETNI, jer  mi njima nudimo naš nivo, a to je NIŠTA. U prevodu,  mi njima - ništa, oni nama - ništa.
A MI tapšemo, jako, ushićeno. Da, ali večeras je to bilo  od strane mnogobrojnih učenika koji su došli u operu, po Prvi put. Iz raznih mesta Srbije. Divni, mladi, neupućeni, ali zahvalni što su tu. Kažu: “Nije lose, nismo nikada bili.” GOSPODO!!!!!!!!!!!!!
Da li je aplauz neuke, ali DIVNE DECE  merilo za kvalitet pevača koje ste  nam dovukli?
A naši? Heroina ????? Kao na ostatku heroina! Otužno, falš, paradno - smešno, uobičajeno muzički i glasovno karikira i sve više ŠAPUĆE…. kao doživljava ulogu….. a realno NEMOĆNA…. ma već rečeno, večeras sa malim pomakom nekog razuzdanog ludila u glumi….. ali ovo nije kako klinci  zamišljaju  Broadway…… ovo je OPERA !!!!!!! Za sledeći nastup naše baba jace…. molim donaciju kiseonika….. neophodna je.
Eskamiljo?  Nisam ga večeras ni VIDELA, ni doživela. Čula sam samo neko sirovo zavijanje, sa izuzetno lošim izgovorom.  TOLIKO !
Ali, uvek ima nešto što  me JAKO raduje. Zapravo, večeras bih komotno mogla  da napišem da je Karmen  bila u znaku Fraskite i Mercedes. Nevena Matić… opasno dobar i prodoran glas, odlična gluma (za razliku od njene prethodnice, kojoj sam jedva čekala da vidim ledja u ovoj ulozi) i kompletno dočaran  pravi lik. BRAVO NEVENA!!!!!!!  Mercedes, konstantno u uzlaznoj liniji, ali nikako da dobije  prave uloge? ( kome da se skrene pažnja na ovu, i ovoj sličnu uskraćenost u dobijanju uloga), zaista odlična, malo razuzdanija i raskalašnija, ali tako i treba. Bravo Ljubice !
Ostatak - ostatak.  Nije zaslužio komentar. Samo po neka opaska….. flauta ne počne na vreme….. glavni lik kasni….. harfa večeras ubitačan FALŠ.  Hor…. ako je na “rampi”, reaguje, nesretna deca sve gora, balet bez baleta……. STOP !
Pitam se….. kako VDDa  nije bilo sramota da stoji i sluša prvi čin opere, sve vreme kao na iglama…. i posle, uobičajeno,  da nestane.  Kako onda da  mislim  da će se išta promeniti, ako uprava ne prisustvuje CELOJ predstavi, već sluša izazakulisne opaske onih (njima dragih) koji tu (naša opera) pevaju, ali nisu na predstavama?

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.