26. 12. 2017.

Gala koncert 24. 12. 2017. SNP, Novi Sad, Vojvođanski simfonijski orkestar, Milijana Nikolić, Emil Tabakov























                            Kada  Karmen, bude  KARMEN


Ili

Milijana Nikolić kao uživanje u glasu, stasu, glumi,… svemu

A na  početku, uobičajeno “svojatanje”  NAŠIH. Kao  i  na kraju “Marš na Drinu”.
Nisam pristalica toga. Ako razmislite….. shvatićete… nerado, a tačno, zašto?
Večeras Gala Koncert. Vojvodjanski simfonijski orkestar. Dirigent Emil Tabakov.
SOLISTA…. Milijana Nikolić.  Dovoljno. Za uzivanje.
I sve je kako treba.
Sem predugog programa. Bez pauze. Iako je fokus bio na Štrausu, shodno novogodišnjoj atmosferi, i ma kako bio kvalitetno izveden, a jeste, sem nekih numera koje su bile apsolutni  višak  (Slepi miš i Carski valcer)…… nedostajalo je više solističkih numera, za nas, operske sladokusce.  Ali….. to je stvar organizatora, onih koji biraju program,  ili….. nije bitno.
Nećemo o sitnim stvarima  i  bilo kakvim  nedostacima, ako nam je duša puna. A jeste. Muzike. Ali kakve?
Sjajne.
Zvuka. Ali kakvog?
Nestvarnog.
Publike. Ali kakve?
Kulturne, doterane, umetničke, znalačke  ali i   amaterske,  sve ukupno….  PRAVE.
Vojvođanski orkestar ne poznajem u prethodnim  pojavljivanjima. Ne mogu da procenim da li  zvuče ovako perfektno i veoma  “evropski”, jer su zaista sami po sebi sjajni (sumnja mala, ali postoji ), ili je  tu,velikim delom, (tu već nemam sumnju)  zaslužan uvek harizmatičan Maestro Tabakov.  Poznajući dugogodišnji rad Maestra u našoj sredini, mislim ovako…... Dobili smo energiju i vrcavost na samom početku koncerta, u nastavku  i   sve do kraja…  lepotu  zvuka, prefinjenost, karakter i celinu, veoma dobro poznavanje “štimunga” bečkih sladokusaca, pravi šarm Štrausovih kompozicija, uz ogromno znanje da sve to ne bude “kič”, a  koje je rezultiralo  izuzetno dobrim  i moćnim, a ne vašarskim  zvukom . Ovaj orkestar je  večeras bio na mnogo kvalitetnijem i profesionalnijem, u svakom pogledu, nivou, nego  orkestar Beogradske Filharmonije. Čudite se? Nemojte. Bilo je  baš tako.  Od scenskog izgleda muzičara (bilo je i tu par izuzetaka, ali im opraštam, jer su  svirali solo deonice sjajno (npr. vodja čela,)   preko angažovanosti, do kompaknosti u svemu.  Ne moram dalje da pojašnjavam. Mogu samo da zažalim što  Beograd nije imao sluha za ovakvog dirigenta. Nekome kvalitet, nekome farsa. (Ko prvi devojci, sam u nju upada)
Nastavljam… jer  moram  da pišem još malo…. NIVO ODGOVORNOSTI, ali i UŽIVANJA TOKOM KONCERTA, svakog muzičara za svakim pultom  u orkestru  je zapanjujuće nestvaran, za naše učmale pojave u orkestrima. Prvi kontrabas i poslednji pult prvih violina… Razlika u statusu, pultu… postoji,   ali u sviranju…. skoro da je nema, ili se meni tako učinilo…. Uglavnom, kada na jednog profesionalnog muzičara ostave tako dubok trag i lepotu koja traje…. šta reći nego…..SJAJNO! Ne znam ko su kolege muzičari, ali su  božanstveni. Angažovani do najtananijeg disanja pri svakoj frazi…… ne samo oni, već svi. Uživala sam posmatrajući ih. O duvačima i da ne govorim….. Sjajna flautiskinja Laura Levai…. (njeno ime znam, ostalima se duboko izvinjavam, ali se nadam da ću im upamtiti imena jer to svakako zaslužuju….  klarinet, piccolo, udarači, harfa, ceo holc…. Zapravo CEO ORKESTAR…..
Jedno veliko BRAVO za sve.  
E tako, nahvalih orksetar, pa da se vratim na  gošću…..
Karmen….  meni lično, dosadna uloga… dosadna opera, sem ako nije  vrhunska (svetska) priča.
MILIJANA…….  zapanjujuće neodoljiva Karmen, na NEOPERSKOJ SCENI.  Prvi put sam (kod nas) DOŽIVELA KARMEN. U pojavi, glumi, sugestivnosti, pevanju, frazama, PRIČI….. a ne volim taj lik….. Ali volim Milijanu u tom liku.
I u svemu što smo od nje  doževeli. Temperament, bose noge, pogled koji SVE govori…. o ljubavi, čežnji, želji, strahu, mržnji, radosti, ludosti….
Milijana, šarmantna, neodoljiva, zagonetna,….  španjolka, temperamentna, naročito u Paloma's song from El barberillo de Lavapiés..... na mene je ostavila mnogo veći  utisak i doživljaj nego čuvena Elīna Garanča......  Milijana je imala vrele i  prave krvi u sebi..... Ja ne volim  veštačke proizvode. Dakle..... Sjajna umetnica, životna, energična, uvek pozitivna i profesionalna. Milijana ume da „zapali“ i binu i publiku.  Bravo Milijana. Čekamo te opet. Sa radošću.
Hvala svima na ovoj divnoj večeri.... predbožićnoj, umetničkoj, veseloj, kvalitetnoj. Uživala sam.  I opet ću, uz sve vas.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.